W ostatnich latach coraz więcej osób stawia na kaflowe piece jako piękny detal wykończenia wnętrz, ale również nadprogramowe ogrzewanie w zimne miesiące. To dzięki powracającej modzie na styl vintage. Tego typu piece zazwyczaj kojarzą nam się z dawnymi czasami, najczęściej z pomieszczeniami nienowych kamienic. Obecnie coraz częściej wracają one do łask. Tego typu konstrukcje stawiane są ze specjalnie wykonywanych kafli i z pewnością część z nich można nazwać dziełami sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele osób w ogrodach zleca budowę także wędzarnie, grille, a także piece do wypiekania pizzy i chleba. Tego typu zabudowa także może być wspaniałym uzupełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o staranne elementy jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić specjaliście. Jest to względnie prosta budowa, jednak trzeba wiedzieć jak powinny przebiegać kominy. 

Wędliny własnego wyrobu – wędzarnia

Coraz więcej osób tęskni za niepowtarzalnym smakiem świeżych szynek. Szkoda, że oferowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Z tego powodu bardzo popularne stały się piece wędzarniane na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także ładnie wyglądać. Taka zabudowa na szczęście nie wymaga za dużo miejsca, dlatego może się na nią zdecydować prawie każdy posiadający choć trochę wolnego miejsca w ogródku. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim zastanowić się do czego dokładnie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej wygląda wędzarnia do przyrządzania dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy ptaki. Dlatego budowę takiej konstrukcji należy zlecić zdunowi, który będzie potrafił służyć radą w najważniejszych sprawach. Z całą pewnością pięknym dopełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Mogą być one z kratką, szybką albo całkowicie osłonięte. Także wybór w kwestii ozdób zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

O czym trzeba pamiętać stawiając piec chlebowy w ogródku?

Mało co smakuje tak dobrze jak osobiście upieczony chleb. A już na pewno wykonany własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu chlebowym. Posiadając trochę przestrzeni w przydomowym ogródku warto zdecydować się na taką zabudowę. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa można piec także placki, a także pizzę. Tak jak w przypadku pieca do wędzenia, również budowę pieca chlebowego warto zlecić specjaliście, który posiada lata doświadczenia i wie jak powinny być przeprowadzone komory. Oczywiście tego typu zabudowa może zostać wykonana w wersji prostej, a także rozbudowanej. Zależne jest to od finansów jakie posiadamy i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może być wyposażony w dwie pary osobnych komór. Wówczas można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Również w tym przypadku zależne jest to od naszej fantazji i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, proste.

Budowa wędzarni, grilla, pieca chlebowego – czy warto? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to piece, które można wykonać własnoręcznie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Aczkolwiek należy zadać sobie pytanie – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby służył on nam wiele lat,  nie pękał, a surowce były odporne na spore różnice temperatur, warto go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dopasować nam właściwą konstrukcję do naszych wyobrażeń, ale również dopasuje surowce z których taki piec powinien być zrobiony. Zazwyczaj takie piece robione są na indywidualne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i następnie składane. Na pewno koszt zależny jest od projektu, i użytych surowców. Dodatkowym kosztem jest również transport, którego koszt zależy od odległości.